Den här webbplatsen använder cookies för att kartlägga hur våra besökare använder webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att vi använder cookies.

Acceptera

Hämmare – en allvarlig komplikation vid behandling av blödarsjuka

Ett känt problem är att kroppen tillverkar antikroppar, s.k. hämmare, mot faktorer som tillförs utifrån. Det här drabbar 30 procent av alla som regelbundet behandlas med faktorkoncentrat. Man vet inte varför detta bara händer hos vissa personer. Antikropparna gör att läkemedlet inte längre fungerar lika bra och att det därför behövs mer läkemedel för att en blödning av en viss storlek ska kunna stoppas.

Induktion av immuntolerans

När antikroppar först upptäcks kan man prova med induktion av immuntolerans (ITI). Tanken med detta är att ge injektioner med hemofililäkemedel i höga doser med jämna mellanrum. (Ibland så ofta som två gånger om dagen.) På så sätt vänjer sig kroppen vid behandlingen och slutar tillverka antikroppar.

Ersättningspreparat – bypassing agent

En blödning kan också behandlas med ett ersättningspreparat, s.k. bypassing agent, som gör att blodet hos en person med antikroppar kan koagulera normalt. Detta fungerar på annat sätt än hemofilibehandlingen och går förbi (bypass) antikropparnas inverkan.