Det är mycket viktigt för alla blödarsjuka att träna regelbundet för att hålla muskler och leder starka. Genom att ha en bra fysisk kondition kan man faktiskt minska antalet blödningar. Studier visar att den som har välutvecklade muskler som stöder lederna kan motstå de dagliga påfrestningarna bättre.
För att lyckas så bra som möjligt bör alla som idrottar förbereda sig noga, det gäller såväl blödarsjuka som andra. Vilka aktiviteter bör man då välja? Beroende på hur allvarlig sjukdomen är kan det ibland vara en bra idé att börja med en fysisk undersökning. Genom att bedöma ledernas rörlighet, ledbandens stabilitet, muskelstyrkan och allmäntillståndet kan en läkare eller sjukgymnast få en bättre bild av vilka aktiviteter som kan rekommenderas.
Allmän träning, som muskelstärkande övningar och stretching, ska alltid ingå i träningsrutinerna för en aktiv person. Övningar som är mer inriktade mot en specifik idrottsgren bidrar till att träna de muskelgrupper som behöver stärkas för att minska skaderisken.
Det är mycket viktigt att idrottande personer med blödarsjuka inser att det kan inträffa blödningar. Om du misstänker en blödning måste den rapporteras och behandlas snabbt. Det gäller oavsett om den uppkommit spontant eller efter en skada. Om ett barn får många blödningar kan det i enstaka fall innebära att den aktuella aktiviteten inte är lämplig för barnet.
Idrott kan vara en viktig del av livet – men det kräver att personen är fysiskt förberedd, har läkarens godkännande, är beredd att snabbt åtgärda tidiga tecken på blödning och inser risken med att inte göra det.
Barn måste få chansen att upptäcka vilka aktiviteter de kan ägna sig åt på ett säkert sätt. Många med lindriga former av blödarsjuka sysslar med en rad olika idrottsaktiviteter, även aktiva sporter som fotboll och högrisksporter som skidåkning.
Specialisterna på hemofilicentrum/koagulationscentrum kan informera om vilka risker som finns för barnet. Att delta i idrotts- och fritidsaktiviteter kan öka barnets självförtroende och ge en känsla av tillhörighet. Om ett barn med blödarsjuka har fått en skada eller en blödning bör barnet dock inte delta förrän skadan har läkt helt.
Blödningar efter en idrottsskada måste stoppas med behandling av faktorkoncentrat, samtidigt som man tillämpar reglerna för RICE-metoden: Vila, Kyla, Tryck, Högläge.
Mindre blödningar som kan åtgärdas genom en enda behandling kräver oftast inte någon längre återhämtning eller rehabilitering.
Allvarliga blödningar kan göra att leder och muskler blir stela och ömmande under längre tid. I dessa fall måste rörlighet och styrka återfås långsamt innan barnet återupptar träningen.
OBS! Allvarliga blödningar som kräver längre behandling ska bedömas av läkare innan barnet får klartecken att fortsätta med aktiviteten.
VILA (eng: REST). Använd leden så lite som möjligt. Beroende på vilken led det gäller och hur allvarlig blödningen är kan barnet behöva ligga och vila eller använda kryckor för att avlasta.
I KYLA (eng: ICE). Lägg is på leden för att minska svullnad och smärta. Du kan använda en ispåse, en påse frysta grönsaker eller en kylpåse av något slag. Linda in isen i en handduk – lägg den inte direkt på huden. Vanligtvis rekommenderas att isen får ligga på i 5 minuter. Vänta sedan 10 minuter innan du lägger på isen igen.
C TRYCK (eng: COMPRESS). Använd en elastisk binda för kompression runt leden.
E HÖGLÄGE (eng: ELEVATE). Håll leden högre än resten av kroppen, så att blodet lättare rinner bort från leden – och svullnaden och smärta minskar.